‘Ik breng duidelijkheid. Empathisch en soms confronterend. Met als doel je verder te brengen.'
Van jongs af aan vind ik dat een boeiende kwestie. Om meer van mensen en hun gedrag te begrijpen ben ik in 1997 psychologie gaan studeren in Utrecht. Daarna heb ik veertien jaar met plezier en toewijding in de GGZ gewerkt als psycholoog en als psychotherapeut (BIG). Eerst in een GGZ-instelling en later in een eigen praktijk. Gaandeweg ontstond de ambitie om mijn kennis en ervaring breder in de samenleving in te zetten. Daarom heb ik in 2022 Binnenstroom opgericht.
Ik word enthousiast van interacties, samenwerking en leiderschap. Ik ben sensitief op wat de één bij de ander teweeg brengt. Welke dynamiek en energie heeft dit duo, dit team, deze directie? Mijn focus is: hoe kan deze samenwerking floreren? In een prettige samenwerking wordt ieders eigenheid gewaardeerd. Daarvoor is het goed om te weten wat je eigenheid is, zowel voor een team en organisatie als voor een leidinggevende. Heel leuk om sinds 2024 hier met de teamrollen van Belbin nog meer taal en tool voor te hebben. In psychologisch jargon gaat het over verbondenheid en autonomie. En in de organisatiepsychologie over team- en organisatiecultuur.
Ik breng graag een geheel in beweging en voel me ook maatschappelijk betrokken. Als ik dingen kan combineren die niet meteen voor de hand liggen, ben ik in mijn element. Ik zet me ook in voor de mentale gezondheid van jongeren/jongvolwassenen en voel me betrokken bij politiek en bestuur. Ik kijk, denk en werk systemisch en heb aandacht voor het individu.
Momenteel is psychologische en sociale veiligheid een belangrijk thema in onze samenleving. Vanuit mijn jarenlange ervaring als groepstherapeut ken ik het belang van veiligheid en verbondenheid voor een groep en haar leden. Veilige verbondenheid is de noodzakelijke basis voor verdere ontwikkeling. Meldpunten, protocollen en vertrouwenspersonen zijn belangrijk als er onveiligheid is. Om meer in beeld te krijgen hoe het zover heeft kunnen komen, kun je mij vragen om aan de hand van gesprekken en observaties de dynamieken en patronen van interacties in kaart te brengen. Welke elementen in de organisatiecultuur hebben ruimte gelaten voor psychosociale onveiligheid en/of hier wellicht aan bijgedragen? Hoe kun je dit in de toekomst anders doen? En: hoe kun je geleden schade een plek geven in je team en organisatie? Hoe kun je verbondenheid en vertrouwen herstellen en verstevigen voor de toekomst?
Afgelopen jaren heb ik expertise ontwikkeld omtrent deze thema's. Dit maakte de stap naar psychosociale veiligheid als specifiek aandachtsgebied een logische.
Ik beweeg me soepel tussen verschillende mensen en tussen lagen in een organisatie. Tijdens mijn studietijd werkte ik in een kaashandel, in een paleis, bij een artsenvereniging en een consultancybureau.
In de trajecten die ik heb begeleid werd ik gewaardeerd om het boven water krijgen van lastige thema's in de organisaties met oog voor de context. Woorden geven aan ingewikkelde kwesties en moeilijke dynamieken kan lucht brengen. Spelvormen en symbolen kunnen uitdrukken wat (nog) niet gezegd kan worden. Ik ben bedachtzaam, maar kan ook het ijs breken met speelsheid en humor. Verder heb ik oog voor praktische ‘gewone-mensenzaken’ en houd ik ook van doorpakken. Soms heb je moed nodig om met iets te beginnen. Soms om met iets te durven stoppen.
In 2007 ben ik afgestudeerd in de Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht (cum laude).
In 2015 behaalde ik mijn BIG-registratie Psychotherapeut bij de RINO Utrecht. Deze registratie heb ik in december 2024 laten verlopen.
In 2022 volgde ik de cursus Trainen van Teams: training Groepsdynamica en Teamcoaching bij Het Balkon in Zutphen.
Tot 2023 ben ik lid geweest van de NVGP (groepstherapie), van de VPeP (experiëntiële psychotherapie) en van de vereniging voor Schematherapie (senior therapeut).
In 2023 nam ik deel aan de training 'Own your rank' van de Academie voor Organisatiecultuur.
In 2024 volgde ik de Teamrol Accreditatie Cursus bij Belbin Nederland en verkreeg ik het certificaat en de accreditatie.